Tiyatro bir gelecek kurgusu yaratmak; geçmişten ve şimdiden hareketle geleceği biçimlendirmektir. Sahnede, sokakta, meydanda kısacası; insanın olduğu her yerde yaşar…
Geleceği bugünden biçimlendirirken gözlerimiz köreliyor. Bölgemizde bomba ya da ağır silahlarla 13 binin üstünde çocuk katledildi. Ege’nin mavi sularında günde ortalama iki çocuk savaştan kaçan aileleriyle birlikte can veriyor. Çocuklar geleceğimizdir! Tiyatronun gelecek kurgusu bombalar altında, denizlerde yitip gitmektedir.
“İnsan ancak onu düşünen hiç kimse kalmadığı zaman gerçekten ölür” diyor Brecht. Tiyatroya şimdi daha çok ihtiyacımız var, daha çok oynamaya, eylemeye, düşünmeye ve anlamaya. Tiyatro kendimizi ve başkalarını anlamayı, olan biteni anlamlandırmayı ve yarınlara onurla yol almayı öğretir. Tiyatro insanı “erdemli” yapar!
Tiyatro insana içkindir. Allayıp süsleyerek ihtiyaç haline getirilen nesneler dünyasında bir tek tiyatro ambalaja girmez. Tiyatro insana dairdir ve insana dair olan hiçbir şey tüketim nesnesi haline getirilemez!
İnsanlık kendini karanlığa hapsetmemelidir. Sokağa çıkmalı, geleceği biçimlendiren spotlar altındaki hayatları ve yalnız olmadığını görmelidir.
Tiyatro bahardır, baharla birlikte çiçekler açar, doğa yeşile döner. İnsanlığın en açmaz çiçeklerini açtırır tiyatro… Yaklaşın, girin o bahçeye, çiçeklerini sulayın, kokusunu içinize çekin. Çekin ki; içinde kıvrandığımız düğümler bir an evvel çözülsün…
Tiyatronun temeli, insan doğasının ana parçalarından olan görme, yorumlama, yeniden var etme ve görerek öğrenme formülleriyle kurulu ‘oyuna’ dayanıyor. Buna dâhil olma, şahit olma arzusu ise hangi karanlık çağda olunursa olunsun, üzerimize hangi belalar çöreklenirse çöreklensin yok edilemez. Aklımıza ve ruhumuza tiyatro yoluyla sahip çıkar ve böylece gelecek perspektifimizi yaratırız.
Her karanlık dönem kırılgandır ve kitlelerin küçük bir fiskesiyle birlikte yerle bir olur. Bunu bildiklerinden, önlemlerini bunun üzerinden şekillendirirler. Oysa tiyatro, tüm çirkin kurguları bertaraf etmekle kalmaz yeni bir hayatın müjdesini de içinde barındırır.
Tiyatronun malzemesi insandır. Sahneden insanı çıkardığınızda çorak bir arazi devrolur elinize, dünyadan insanlığı çıkarttığımızda ise geriye sadece vahşet ve yıkım kalır. Daha fazla kirlenmeden ve daha fazla yok olup gitmeden önce bir şansımız daha olabilir; çocuklarımız ve çocuğumuz gibi olan tiyatromuz için…
KADIKÖY TİYATROLARI PLATFORMU