Birinci Dönem Komşulara Veda

Kadıköy Belediyesinin desteğiyle ve Kadıköy Tiyatroları Platformu tiyatro ekipleriyle Şubat ayında başlayıp 4 ay boyunca haftada iki gün devam eden “Benim Komşum Tiyatro” çalışması sona erdi. Katılımcılar törenle katılım belgelerini aldılar.

1 Şubat’ta başlayıp Kadıköy’ün 15 mahallesini kapsayan, 12 tiyatro grubunun ortaklaşarak yürüttüğü Benim Komşum Tiyatro çalışmasının birincisi sona erdi. 4 Ay boyunca komşularıyla buluşan Kadıköy tiyatroları iyi birer izleyici olmanın inceliklerini ve tiyatronun mutfağını öğrendiler.  Katılımcı mahallelilere sanatsal estetik bir bakış açısı sağlamayı hedefleyen proje kapsamında tüm mahalleliler, katılım belgelerini Kadıköy Gençlik ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen törenle aldılar.

Kapanış töreni komşuların katılımıyla kokteyl ile başladı. Sonrasında günün sunuculuğunu üstlenen İstanbulİmpro’dan Özgür Doğa Görürgöz açılışıyla tören başladı. İlk olarak Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu adına başkan yardımcısı Keriman Nalbantoğlu söz aldı. Nalbantoğlu konuşmasında; Kadıköy yerelliğinde katılımcı belediyeciliğin öneminden söz ederken,  Kadıköy’ün kültür sanat alanında yaşadığı ivmeyi anlattı.  Benim Komşum Tiyatro çalışmasının Kadıköy’deki tiyatrolar ile mahalleliler arasında kurulan köprünün değerinden söz etti.

Kadıköy Tiyatroları Platformu adına Keriman Nalbantoğlu’na plaketini Kadıköy Emek Tiyatrosu’ndan Pınar Yıldırım verdi.

Nalbantoğlu’ndan sonra Kadıköy Belediyesi Kültür işleri müdürü Prof. Dr Simten Gündeş yaptığı konuşmada, böyle bir projenin ilk defa gerçekleşiyor olmasına vurgu yaparak, devamının gelmesini ve başka mahallelere ulaşmasını diledi. Gündeş’e plaketini   Altkat Sanat Tiyatrosu’ndan Nevzat Süs takdim etti.

Kültür İşleri ofisinden Gülsen Akbal’a dört ay boyunca gösterdiği emekten dolayı plaketini Entropi Sahneden Muhammet Cakay verdi.

Kadıköy Tiyatroları Platformu adına Öykü Sahne’den Sertaç Ayvaz söz alarak; “…Sanatın birleştirici gücünün önemi her geçen gün daha da ortaya çıkıyor, her geçen gün ‘olmazsa olmaz’ oluyor. Bu noktada, insanlığın en eski sanatlarından olan tiyatronun önemli bir toplumsal görevi ve işlevi var; daha çok kişiye ulaşma çabamız, daha çok dost oluşturma çabamız var.  İşte bu noktada ‘Benim Komşum Tiyatro’  daha da önemli hale geliyor. Tiyatro sanatını semtimizde perçinliyorsak, başka il ve ilçelerde de model olursa ne mutlu bize…”  diyerek çalışmanın öneminden söz etti.

Törenin sonunda, Katılımcı mahalleler tek tek sahneye davet edilerek hem konuşmalarını gerçekleştirdi hem de katılım belgeleri takdim edildi. Mahalleli katılımcılar, dört ay boyunca öğrendiklerinden ve birlikteliklerinden söz ederken yaşadıkları deneyimleri de anlattılar.

Günün sonunda törenin sunuculuğunu üstlenen Özgür Doğa Görürgöz, izlemenin değerinden söz ederek, hayatı seyretmemenin önemine vurgu yaptı ve 101 gündür açlık grevinde olan, işlerini geri isteyen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’yı unutmadı.